FITCITY Fitnes Blog | Kvaliteta in čar vodenih vadb ✨
top of page
  • Writer's pictureFC Admin

Kvaliteta in čar vodenih vadb ✨

Vodene vadbe so odličen način redne rekreacije, ne da bi morali sami razmišljati ali načrtovati vadbo. Zato poskrbi strokovnjak z ustreznim znanjem in izkušnjami, ki skrbno in natančno pripravi načrt vodene vadbe z ogrevanjem, postopno intenzivnostjo in ohlajanjem, skrbi za ustrezen potek izvajanja vadbe ter dobro vzdušje in motivacijo. Vi izberete ustrezno vodeno vadbo in se ji pridružite. | A kako izbrati pravo vadbo zase? Najbolje je, da jo preizkusite, le tako boste vedeli ali vam res ustreza!

FITCITY Fitnes center Gym & Spinning Ljubljana - Vodene vadbe so odličen način rekreacije.

Značilnosti in prednosti vodene vadbe


Vodena vadba je skupinska oblika vadbe, ki poteka pod vodstvom usposobljenega inštruktorja ali trenerja in je namenjena izboljšanju zdravja, splošnega počutja, telesne pripravljenosti vključno z močjo, gibljivostjo, vzdržljivostjo, ravnotežjem in koordinacijo, hkrati pa omogoča izgubo odvečne maščobe in oblikovanje telesa.


1. Strokovno vodenje

Vodena vadba mora imeti ustrezno načrtovano strukturo za varno izvajanje in doseganje ciljev. Vedno mora vsebovati:

  • ogrevanje

  • uravnotežen proces vadbe

  • ohlajanje

Zato je potrebno ustrezno znanje. Usposobljeni inštruktorji in trenerji vodenih vadb so strokovnjaki. Njihovo delo je skrbno načrtovanje in izvajanje skupinske oblike vodene vadbe, v kateri posameznik lahko sam prilagaja obremenitev in intenzivnost vadbe (npr. težo rekvizitov, stopnjo obremenitve, etc).

Vodene vadbe so torej strokovno vodena skupinska oblika vadbe, z možnostjo individualne prilagoditve obremenitve in intenzivnosti posamezniku.


2. Raznolikost

Vodene vadbe ponujajo veliko različnih možnosti treninga, s katerimi je vadbi in izzivu dodano zabavno vzdušje, poseben poudarek in za vsako vadbo različno fokusiran namen. Usposobljen in izkušen inštruktor ima pri načrtovanju vadbe številne različne možnosti in kombinacije, torej pripravi vedno nov izziv za vadeče.



3. Motivacija

Samostojna vadba lahko hitro postane dolgočasna in ni več izziv. Večina spodletelih poskusov doseganja ciljev je ravno zaradi upada začetnega zagona in padca motivacije za vztrajanje, ko ne teče vse tako hitro in sanjsko kot smo si zamislili.


Včasih v življenju preprosto potrebujemo zunanjega motivatorja. Tako je tudi pri redni telesni aktivnosti in napredovanju k zastavljenim ciljem, kadar ste utrujeni, brezvoljni, žalostni in najhujše - ko pomislite, da ne zmorete in da itak nima smisla. Poznano, ali ne? 😩



Vsi poznamo to! 🎯 Glavo pokonci!


Skupinske vodene vadbe ponujajo številne oblike motivacije: 🙂

  1. inštruktorja, ki preceni vaše utrujeno ali brezvoljno stanje in vas pomiri, da je z vami vse v redu

  2. motivatorja, ki vas spodbuja, da po počitku vztrajate, nadaljujete in vas z veseljem pričakuje, da se vedno znova vrnete v vadbo in nadaljujete svojo zastavljeno pot

  3. ljudi okrog vas, ki so enako ali še bolj utrujeni, ki 'ne zmorejo', a vztrajajo in vas vidno izčrpani - za nameček - sočutno pogledajo in prišepnejo:

"Saj gre, a ne?"


?!?!


-- Pa menda ne boste rekli, da ne gre, če samo mislite, da ne morete več? 😉


Izzivi in odzivi v skupinskih vadbah so motivator, ki dajejo telesu in umu zziv in svežino.



4. Družabnost

Skupinske oblike vadbe ponujajo družabnost in krepijo medsebojno odgovornost. Ko se potite ob osebi v skupinski obliki vadbe, imate takojšnjo povezavo z njo. Skupna izkušnja kako premagati izziv vadbe ustvarja vez s podobno mislečo osebo, ki - tako kot vi - skrbi za svoje telo in je dovolj motivirana, da nekaj naredi zase.


Skupni cilji, skupna aktivnost, skupni trenutki in medsebojna podpora pogosto ustvarjajo željo, da se vadbe redno udeležujete, zunaj telovadnice pa lahko oblikujejo lepa prijateljstva.



 

Kako izbrati vodeno vadbo?


Ste opazili nit, ki poteka skozi vodene vadbe? To so dokazani premiki in uspeh ljudi, ki sodelujejo v skupinskem okolju. Pozitivna moč doseganja ciljev skupaj s podobno mislečimi je znana že stoletja. Vodene vadbe obsegajo ključne dejavnike za doseganje ciljev: od strokovnega načrta, varnega in učinkovitega izvajanja, motivacije, samozavesti in pozitivne medsebojne podpore med vadečimi, zato vodijo k dobremu počutju, želji po sodelovanju, napredovanju, notranji izpolnitvi in zadovoljstvu.


V fitnes centrih in telovadnicah obstajata dve vrsti vadečih: tisti, ki prisegajo na vodene vadbe kot obliko učinkovite družabne rekreacije, in tisti, ki vodenih vadb še niso preizkusili. #šala

Ni vsaka vodena vadba za vsakogar. Vodena vadba kot skupinska oblika rekreacije se mora ujemati z vašimi občutki, urnikom in zastavljenimi cilji. Da jo boste z veseljem obiskovali, uživali in premagovali sami sebe, vam mora ustrezati integracija več dejavnikov, kot so: prostor, inštruktor, način vodenja, vzdušje, glasba, interakcija z vadečimi, skratka za dobro vadbo potrebujete obisk in - dober občutek!

Zato: preglejte vodene vadbe, vprašajte nas kar vas zanima in


👇

PRIDITE JO PREIZKUSIT!

"Saj gre, a ne?" - Se vidimo! 😉



 

Potrebujete pomoč pri izbiri vodene vadbe? Ekipa FITCITY fitnes centra vas z veseljem pričakuje in vam pomaga izbrati pravo vodeno vadbo za vas, ki se jo boste z veseljem vedno znova udeležili!

FITCITY Fitnes center Gym & Spinning Ljubljana - Potrebujete pomoč pri izbiri vodene vadbe?

Želimo vam uspešno telesno aktivnost in pozitivno naravnanost! 🙂

 

282 views

Recent Posts

See All
bottom of page