top of page
  • Writer's pictureFC Admin

Redna vadba in izguba telesne teže

Dejstvo je: za hujšanje moramo porabiti več kalorij, kot jih pojemo in popijemo. Če želimo izgubiti telesno težo, moramo porabiti več energije, kot je vnesemo v telo. Hujšanje je enostaven proces za razumevanje in precej težji za izvajanje. Hujšanje bo učinkovito, če se ga lotimo na področju prehrane, gibanja in psihologije

FITCITY Fitnes center Gym & Spinning Ljubljana - Redna vadba in izguba telesne teže

Knjige in priročniki z nasveti kako shujšati, čudežne diete, prehranski dodatki, izjemno intenzivne in naporne vadbe, ki vas vodijo v izčrpanost in celo resničnostni šovi. To so večinoma besede in dejanja, ki jih srečujemo okrog zmanjševanja telesne teže. Cela industrija, ki je zavajajoča in nezdrava.


Dejstvo je: za hujšanje moramo porabiti več kalorij, kot jih pojemo in popijemo.


Hujšanje je enostaven proces za razumevanje in težji za izvajanje.


Če želimo izgubiti telesno težo, moramo porabiti več energije, kot je vnesemo v telo. To je vsa umetnost hujšanja, ki je prerasla v industrijo. Industrija s številnimi možnostmi premaguje nemoč posameznika, da bi se trdno odločil za spremembo telesne teže, načina življenja, gibanja in prehranjevanja, in da bi vztrajal pri svoji odločitvi z dodatno motivacijo, ko zmanjkuje volje.


Hujšanje se začne v glavi

Ljudje se izogibamo neugodju in velikim spremembam. To je glavni razlog, da je težko shujšati.


Za uspešno izgubljanje kilogramov je najpomembnejša začetna odločitev in takoj za tem disciplina vztrajanja. Naša trdna odločitev in moč sta na preizkušnji zelo hitro, takoj ko prvi zagon začetne izgube kilogramov zastane. Hujšanje je fizični in psihični izziv za posameznika in potrjuje življenjsko naravnanost.


Niste se 1x preveč najedli in pridobili odvečnih kilogramov, zato tudi ne bodo tako izginili. Nobena čudežna dieta in nobeni dodatki ne bodo pomagali, če ne osvojimo in ponotranjimo osnovne zakonitosti – zaužiti manj ‘kalorij’, kot jih porabimo.


Kako hujšati?


1. Trdno se odločimo za Cilj. 🎯

Trdna odločitev pomeni, da se zavedamo, da bo včasih lažje, včasih težje in da bomo vztrajali. Brezkompromisno se bomo vedno znova odločili nadaljevati. Smo šibki ali zmoremo?! ZMOREMO. Hočemo! Želimo.


2. Določimo časovno obdobje

v katerem bomo izvajali spremenjene, nove in bolj zdrave prehranjevalne navade in krepili telesno aktivnost.


3. Zmanjšajmo vnos 'kalorij'

Uravnotežena prehrana nam dovaja hranilne snovi in energijo. Radikalna odtegnitev hranilnih snovi je zdravju škodljiva. Za zdravo hujšanje moramo zmanjšati del vnosa, obenem pa z uravnoteženo sestavo prehrane zagotoviti, da bo zmanjšan vnos hranilnih snovi ustrezno oskrboval naš organizem in mu omogočal napredovanje k cilju.


4. Porabo 'kalorij' pospešimo s telesno aktivnostjo

Najbolj učinkovit način hujšanja je skrbno izbrana kombinacija pravilnega prehranjevanja in redne telesne vadbe. Vadba vodi do dodatnega izgorevanja odvečnih kalorij in obenem ponuja številne koristi za zdravje, vključno s izboljševanjem razpoloženja, okrepitvijo ​​srčno-žilnega sistema in znižanjem krvnega tlaka. Vadba nam pomaga tudi pri ohranjanju izgube teže.


Eden od najboljših načinov za izgubo telesne maščobe je redna aerobna vadba. Aerobne aktivnosti so hitra hoja, tek, kolesarjenje, uporaba orbitreka, plavanje in podobno – skratka karkoli, kjer dlje časa z večjimi telesnimi mišicami ponavljamo isti vzorec gibanja. Za hujšanje so optimalne vsaj 40 minut dolge vadbe, pri katerih nam srčni utrip naraste vsaj toliko, da težko klepetamo. :)


Dober načrt za izgubo telesne teže vključuje tudi vadbo z obremenitvijo, ki jo poznamo pod različnimi imeni: vadba z ročkami, vadba z utežmi ali vadba za moč in čeprav poimenovanje ni čisto točno, tudi beseda "fitnes vadba" običajno pomeni prav to. Taka vadba krepi okostje, presnovno zdravje in z njim ohranjamo učinkovit mišični sistem. Vadbo lahko izvajamo kot trening z lastno težo, ko nekoliko napredujemo, pa običajno obiščemo fitnes center ali telovadnico (gym), kjer se srečamo z ročkami, prostimi utežmi in več funkcionalnimi napravami. Fitnes (gym) je ponavadi zanimivo in prijetno okolje, kjer telovadimo in napačna predstava je, da so v njem samo hudi mišičnjaki. :) V njem se srečujemo vsi, ki želimo telovaditi, vsak s svojimi cilji, tudi tisti, ki želimo shujšati, okrevati po poškodbah ali se z vadbo preprosto sprostiti.


5. Poiščimo motivacijo!

Nihče drug ne more vplivati na našo izgubo teže kot mi sami. Medtem, ko moramo sprejeti odgovornost za vztrajanje pri hujšanju, je zelo pomembno imeti tudi podporo bližnjih. Izberimo družbo ljudi, ki nam bodo pomagali in nas spodbujali na pozitiven način, brez sramu, zadrege ali sabotaže. Idealno je, da smo obkroženi z ljudmi, ki bodo poslušali naše "skrbi", čustva, morda vadili z nami, ustvarjali zdrave jedilnike in delili prioritete, ki smo jih opredelili pri razvoju novega, bolj zdravega načina življenja. Ljudje, ki nas podpirajo, so močna spodbuda, da se držimo svojega cilja hujšanja. Če ne želimo deliti našega načrta hujšanja, ostanimo zvesti sami sebi, poiščimo vso svojo notranjo moč in pozitivno naravnanost, da premagamo sami - sebe! :) Obrestovalo se bo, fizično in psihično kaj zmoremo!


6. Nov način življenja postane življenje!


Doseženi cilj ne pomeni zaključka. Doseženi cilj je nov način življenja.


Srečno na novi poti! ❤︎


 

Ne zmorete sami? Zmorete z nami! Ekipa FITCITY fitnes centra vas pričakuje, da skupaj stopimo v prvi korak!

FITCITY Fitnes center - Redna vadba in izguba telesne teže - Ne zmore sami? Zmorete z nami!

Želimo vam uspešno telesno aktivnost in pozitivno naravnanost! 🙂

 

325 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page