top of page
  • Writer's pictureFC Admin

4 razlogi za gibanje v sedanjih razmerah

Članek je prevod prispevka 4 Reasons to Keep Exercising, ki ga je objavila IRHSA[1] na naslovu https://www.ihrsa.org/improve-your-club/4-reasons-to-keep-exercising/. Prevod vsebuje slovnične prilagoditve v slovenskem jeziku in v celoti posreduje vsebinski namen članka.


Kljub pandemiji se rekreativni in fitnes centri odpirajo. Številni se sprašujejo, če se je varno vrniti k aktivnostim, ki so jih počeli pred začetkom pandemije. V članku vam predstavljamo štiri razloge, ki so podprti z raziskavami, zakaj se morate vrniti na stare tire. 🏋️‍♂‍🏃‍♂‍🤸‍♀‍🧘

FITCITY Fitnes center Gym & Spinning Ljubljana - 4 razlogi za gibanje v sedanjih razmerah!

Ključna vprašanja in odločitev pred obiskom rekreativnega fitnes centra so seveda:

  • ali ti normalno in legitimno obratujejo

  • ali sami spadate v rizično populacijo

  • ali prihajate v stik z ljudmi, ki spadajo vanjo.

! Če sodite v slednji zgornji kategoriji, je pomembno, da ste pri obisku še posebej pazljivi.


Za večino ostale populacije pa je rekreativna aktivnost v notranjih prostorih (še posebej pozimi) odlična pot za vzdrževanje kondicije, dobrega počutja in zdravja.

Obisk fitnesa oz. kakršnakoli športna aktivnost je odlična za vaš imunski sistem. Znižuje raven stresa, se pomaga spopadati z občutkom izolacije ter praznosti in omogoča zadovoljevanje socialnih potreb (seveda ob upoštevanju ustrezne varnostne razdalje).

Povzetek štirih pomembnih razlogov, zakaj morate v sedanjih razmerah skrbeti za svoje fizično zdravje:

1. fizična aktivnost ugodno vpliva na vaš imunski sistem

2. fizična aktivnost znižuje raven stresa in ugodno vpliva na vsesplošno počutje

3. fizična dejavnost je odlična za boljše delovanje celične presnove

4. športni objekti (fitnesi) so čisti in ne predstavljajo večjega tveganja za prenos okužbe

1. Fizična dejavnost in imunski sistem

Številne študije so dokazale korelacijo med fizično aktivnostjo in njenim vplivom na imunski sistem. Pregledni članek objavljen v Journal of Sport and Health Science med drugim govori o pozitivnem vplivu enkratne vadbe na celice ubijalke, imunoglobuline, limfocite T in ostale imunske celice, ki imajo pomembno vlogo pri obrambi telesa pred okužbami.


Randomizirana študija, ki je bila narejena v sklopu raziskave omenjene v članku je dokazala za 40-50% nižjo pojavnost okužb zgornjih dihal pri ljudeh, ki so bili vsakodnevno aktivni, v primerjavi z neaktivno populacijo. Podobna raziskava je preučevala dolgotrajen vpliv vadbe na imunski sistem in tudi ta je potrdila prejšno hipotezo, saj so dokazali 28% nižjo pojavnost okužb dihal pri ljudeh, ki so redno obiskovali vadbo.


Tudi številne študije, ki jih je povzel časopis The New York Times so dokazale ugoden vpliv vadbe na imunski sistem. Že kratka vadba je lahko mnogo boljša kot neaktivnost.

Do nedavnega je veljalo, da lahko izredno intenzivna vadba (npr. maraton) negativno vpliva na imunski sistem. Nedavna raziskava objavljena v Frontiers in Immunology je številne stare študije ovrgla. V raziskavi so dokazali, da kratkotrajna visokointenzivna vadba lahko zveča delovanje imunskega sistema, prav tako pa ga na dolgi rok okrepi in ne oslabi.

2. Vadba znižuje stres

Fizična aktivnost ima ugoden učinek na zniževanje stresa. Študija objavljena v Carnegie Melon opisuje, da so ljudje, ki so pod večjim stresom, bolj dovzetni za okužbo z virusi prehlada.


Študija objavljena v Frontiers in Physiology je dokazala, da kratkotrajna redna vadba omogoči lažje spopadanje s stresom in je v dobri korelaciji z boljšim razpoloženjem.


Po eni izmed raziskav narejenih med splošno populacijo, je 43% sodelujočih odgovorilo, da jim redna vadba zniža nivo stresa v življenju, 27% pa je izbralo možnost, da jim vadba signifikantno vpliva na njihovo doživljanje stresa v ugodnem smislu.


3. Vadba in metabolizem

Splošno znano in dokazano je, da metabolizem ter metabolne poti zelo vplivajo na imunski sistem. Okvara v metabolizmu lahko privede do številnih kronični stanj, na primer do sladkorne bolezni in posledično do večje možnosti za okužbo s številnimi patogenimi bakterijami in virusi, med drugimi tudi s SARS-CoV2.


Številne študije so dokazale, da so ljudje s sladkorno boleznijo in višjimi ravnmi sladkorja bolj dovzetni za okužbo, saj imajo slabše delujoč imunski sistem.


Študije so enotne v tem, da dolgoročna aktivnost zmanjša možnost nastanka metabolnega sindroma. V povprečju navajajo, da 30 minut zmerne telesne vadbe na dan ugodno vpliva na metabolizem in zmanjša verjetnost pojava sladkorne bolezni za 30%.

4. Fitnes je varen

Fitnesi in druge športne dvorane, ki vzdržujejo visoko raven čistoče in redno razkužujejo svojo opremo so povsem varni za uporabo in ne predstavljajo večjega tveganja kot ostale notranje aktivnosti npr. nakupovanje v trgovini. Pomembno pa je, da vsak član poskrbi za varnost sebe in drugih:

  • za sabo počisti napravo in rekvizite

  • vzdržuje primerno varnostno razdaljo in

  • upošteva varnostne ukrepe.

Dr. Deverick Anderson, profesor medicine in direktor centra za spopadanje z infekcijami, je za The New York times dejal, da možnost okužbe ob obisku nikoli ne bo enaka nič, vendar ostaja še zmeraj toliko ugodnih vplivov vadbe na zdravje, ki ob varni uporabi odtehtajo majhno tveganje okužbe.

Ker se rekreacijski in fitnes centri odpirajo za gibanje in telovadbo, je pomembno aktivno opozoriti člane na zdravstvene koristi vadbe – celo in zlasti v teh časih stresa, tesnobe in skrbi. Za vse tiste člane, ki ne morejo ali niso pripravljeni, da bi se vrnili k telesni aktivnosti in redni vadbi v prostoru, je pomembno nadaljevati s promocijo virtualne ponudbe in ponudbe, ki temelji na aplikacijah, ki bo vadeče izven vadbenega prostora vključevala in motivirala, da nadaljujejo s telesno aktivnostjo do vrnitve v vadbene prostore.

 

[1] IHRSA je globalna skupnost zdravstvenih, športnih in fitnes strokovnjakov, ki se s svojim trudom zavezujejo k izboljšanju zdravja in splošnega dobrega počutja, s ciljem pomagati čimveč ljudem, da postanejo aktivni z redno vadbo.


 

Imate vprašanja, potrebujete pomoč pri gibanju in varni vadbi v sedanjih razmerah? Ekipa FITCITY fitnes centra vas z veseljem pričakuje, vam odgovori in pomaga.

FITCITY Fitnes center Gym & Spinning Ljubljana - Imate vprašanja, potrebujete pomoč pri gibanju in varni vadbi v sedanjih razmerah?

Želimo vam uspešno telesno aktivnost in pozitivno naravnanost! 🙂

 
150 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page