top of page

Vloga družine in njenih gibalnih navad za prihodnost
 Dipl.prof.šp.vzg. Polona Gosar, NLP trener

fitcity_fitnes_ljubljana_druzinska_vadba.jpg

Razvoj otroka se prične in ohranja skozi gibanje, zato mu je potrebno nuditi ustrezne gibalne aktivnosti v vseh fazah odraščanja. Gibanje je ključni dejavnik razvoja in delovanja možganov in procesov učenja. Ne le, da vpliva na fizično zdravje otroka temveč aktivira možganske funkcije in v tem primeru omogoča, da poteka učenje kvalitetnejše. Gibanje aktivira možganske funkcije in povezuje  podsisteme za učenje.

Latinski pregovor pravi, da besede vplivajo in zgledi vlečejo. Tako kot ostale vrednote v življenju je tudi zdrav življenjski stil pogojen z vzorom, ki ga dobimo v primarnem okolju, torej v družini. V kolikor se starši redno gibajo, je večja verjetnost, da bodo tak način življenja prevzeli tudi otroci. V zadnjih letih je rekreacija za otroke redkost, saj se večino mladih pri določeni starosti pričenja usmerjati v resen, tekmovalni šport. Vemo, pa da niso vsi otroci naklonjeni strogemu trenažnemu procesu in psihičnim naporom, ki jih zahtevajo tekmovanja.

Fitnes, skupinske in individualne vadbe tako postajajo pomemben način rekreacije tudi za mladino. Prednosti vodenih vadb so trenerji, ki vodijo varno in učinkovito vadbo. Vadbe so raznolike in mladi lahko poskrbijo tako za vzdržljivost, moč, hitrost kot tudi za gibljivost, predvsem pa za reden, varen in kontinuiran trening. Poleg tega je ''fitnes'' kot oblika rekreacije čedalje bolj priljubljena in poznana, tako so mladostniki  bolj motivirani za pričetek.

Fitnes je varen in pri nas bodo varni tudi vaši mladostniki, saj zagovarjamo zdrav način treninga  brez uporabe različnih dodatkov. Opažamo, da se marsikdaj starši bojijo obiskati fitnes center ravno zaradi varnosti njihovega mladostnika. Pri nas zagovarjamo ''clean'' treninge in temu primerno so naši člani vsi, ki verjamejo v redno rekreacijo in zdrav način življenja z naravnimi sredstvi. Tako bodo vaši mladostniki trenirali v varnem okolju.

Ali se odločite za trening skupaj kot družina, kot ekipa ali samostojno, je osebna izbira vsake družine in posameznika, zagotovo pa zgled staršev pripomore k aktivnosti vaših otrok. Ne le, da jim boste privzgojili zdrave življenjske navade temveč boste vašemu otroku pomagali, da razvije psihofizične sposobnosti, se lažje sooča s stresom, vzdržuje  disciplino in lastno motivacijo za katerokoli obdobje  v življenju.

''Spodbujanje h gibanju otrokom tako omogoči kakovostno preživljanje prostega časa s športnim udejstvovanjem v otroštvu in v kasnejših obdobjih življenja. Otrok bo tako že zelo zgodaj privzel navade svojih staršev ter drugih, ki kakor koli vplivajo na njegov gibalni razvoj. Če bodo te nanj pustile pozitiven vtis, jih bo prevzel in se s športom ukvarjal tudi kasneje v življenju.'' (Čebokli, 2006).

V FITCITY centru vzpodbujamo gibalno aktivnost za celo družino, zato nudimo družinsko karto, ki omogoča treniranje več članom družine. Družinska karta omogoča treniranje članom družine samostojno, v skupinski vadbi ali z osebnim trenerjem.

FITCITY Fitnes center Ljubljana 

bottom of page