top of page

Vadbena rehabilitaicja po poškodbi
 Dipl. kin. Simon Iskra

Rehablitacija po poškodbi. Razgibavanje s strokovnjakom. Zmanjšanje bolečine, izboljšanje obsega gibanja, povečanje moči, preprečanje poškodb.

Vadbena rehabilitacija je ključna komponenta v procesu okrevanja po poškodbi. Ne glede na to, ali gre za poškodbo, povezano s športom, ali poškodbo, povezano z delom, lahko rehabilitacija z vadbo pomaga pri pridobitvi moči in funkcije.

KAJ JE VADBENA REHABILITACIJA
Vadbena rehabilitacija je program, ki je zasnovan tako, da bolnikom po poškodbi pomaga povrniti svojo moč, mobilnost in delovanje. Pri rehabilitaciji vam svetuje kineziolog, ki skrbi za optimalno izvedbo vaj in nadzor nad potekom rehabilitacije. Program vključuje kombinacijo vaj, raztezanja in drugih tehnik, ki so prilagojene potrebam stranke. Cilj vadbene rehabilitacije je pomagati pacientom, da si povrnejo moč in funkcijo, da se lahko vrnejo k običajnim dejavnostim.

 

POMEN VADBENE REHABILITACIJE PO POŠKODBI

Vadbena rehabilitacija je bistvena za ljudi, ki so utrpeli poškodbo, saj lahko pomaga pri:

  1. Zmanjšanju bolečine: vadbena rehabilitacija lahko pomaga zmanjšati bolečino in vnetje na prizadetem območju. S povečanjem pretoka krvi v poškodovano območje lahko vadba pomaga pospešiti celjenje in zmanjša bolečino.

  2. Izboljšanju obsega gibanja: Po poškodbi lahko poškodovani občutijo omejeno mobilnost in obseg gibanja. Rehabilitacija z vadbo lahko pomaga izboljšati obseg gibanja in prožnost z raztezanjem in krepitvijo prizadetega območja.

  3. Povečanje moči: vadbena rehabilitacija lahko pomaga povečati moč na prizadetem območju. S postopnim povečevanjem intenzivnosti vaj lahko stranke povečajo svojo moč in povrnejo svoje funkcije.

  4. Preprečitev prihodnjih poškodb: vadbena rehabilitacija lahko prav tako pomaga preprečiti prihodnje poškodbe. S krepitvijo prizadetega območja lahko stranke zmanjšajo tveganje za prihodnje poškodbe.

 

TEHNIKE VADBENE REHABILITACIJE
Tehnike vadbene rehabilitacije se lahko razlikujejo glede na vrsto in resnost poškodbe. Nekatere običajne tehnike vključujejo:

  1. Raztezanje: raztezne vaje lahko pomagajo izboljšati prožnost in obseg gibanja na prizadetem območju. Raztezanje lahko tudi pomaga zmanjšati bolečino in vnetje.

  2. Vaje za krepitev: vaje za krepitev lahko pomagajo povečati mišično moč in izboljšati delovanje na prizadetem območju. To lahko vključuje uporabo uteži, elastičnih trakov ali druge opreme.

  3. Kardiovaskularna vadba: kardiovaskularna vadba lahko pomaga izboljšati splošno telesno pripravljenost in spodbuja zdravljenje. To lahko vključuje dejavnosti, kot so hoja, kolesarjenje ali plavanje.

  4. Vaje za ravnotežje in koordinacijo: Vaje za ravnotežje in koordinacijo lahko pomagajo izboljšati stabilnost in zmanjšati tveganje za prihodnje poškodbe. To lahko vključuje stanje na eni nogi, uporabo ravnotežne deske ali druge vaje.

 

POMEN DELA S STROKOVNJAKOM
Pri vadbeni rehabilitaciji po poškodbi je pomembno sodelovati s strokovnim kadrom, saj lahko tako optimalno okrevate po poškodbi in se vrnete na enako ali višjo raven kot pred poškodbo. Kineziolog lahko pomaga oblikovati program, ki je prilagojen potrebam bolnika. Prav tako spremlja pacientov napredek in ga po potrebi prilagodi. Sodelovanje s strokovnjakom lahko pomaga zagotoviti, da pacient izvaja vaje pravilno in varno.

 

Vadbena rehabilitacija je kritična komponenta v procesu okrevanja po poškodbi. Bolnikom lahko pomaga povrniti svojo moč, mobilnost in delovanje, tako da se lahko vrnejo k običajnim dejavnostim. Če delate s kineziologom in sledite prilagojenemu programu, lahko popolnoma okrevate in zmanjšate tveganje za prihodnje poškodbe.

FITCITY Fitnes center Ljubljana 

bottom of page